Japan dag 12

01.02.2024

I dag var jeg sliten altså, var vanskelig og stå opp, men ville få med meg mest mulig så prøvde være med på det meste vi fikk tilbud om å være med på.

Dagens start var å ta undergrunn til Nara Park, hvor det også er et tempel. Her starter det med fokus på rådyrene, som her er tamme. Rådyrene er frie til å gå hvor de vil men legger seg stort sett i skyggen i selve parken, da det er utrolig varmt. De krysser også veien om de ønsker og det morsomme er at de bruker gangfeltet. 

Litt om Nara Park:

Nara Park er en enorm park ved foten av Mt. Wakakusa full av veldig lekne og vennlige hjort. De naturlige omgivelsene inkluderer templer i uberørt skog og en innsjø full av skilpadder og karpe. Templene og helligdommene i Nara er mye eldre enn de ofte gjenoppbygde bygningene i Kyoto, og mye mer unike. Les mer om dette her:  https://www.japan.travel/en/destinations/kansai/nara/nara-park-and-around/ 

Vi tittet litt rundt Nara Park da, her var det bygninger, statuer og templer.

Templet heter Todaiji Tempel, her måtte man betale for å komme inn. Litt om dette templet:

Den store Buddha-statuen utpekt som en nasjonal skatt, og verdens største trekonstruksjon Todaiji-tempelet ble opprinnelig grunnlagt i Nara-perioden (710-784), da byen Nara, nå populær blant turister, opprinnelig fungerte som hovedstaden i Japan. Det har blitt utpekt som et av de historiske monumentene i det gamle Nara av UNESCOs verdensarvkonvensjon sammen med andre kulturelt og historisk betydningsfulle gjenstander i hele byen. Kan lese mer om dette her: https://japan.travel/en/spot/1009/  

Med et ønske om lykke for alle, tok det totalt omtrent 2,6 millioner mennesker til å komme sammen og lage den store Buddha-statuen som nå sitter i Todaiji-tempelets Daibutsu-den, den store Buddha-hallen. Selve statuen blir referert til som "Daibutsu" på japansk, med "dai" som betyr kjempe og "butsu" som betyr Buddha, men den er modellert etter Vairocana Buddha. Bortsett fra den store Buddha, er Todaiji-tempelet hjem til en rekke nasjonale skatter og kulturelle eiendeler, og derfor ble selve tempelet registrert som et historisk monument for det gamle Nara av UNESCOs verdensarvkonvensjon i 1998.

Serene Park med fantastiske templer.

Så dro vi til Koyasan, i hjerte av fjellet. Koyasan er en nydelig liten tempel by. Her fikk vi sjansen til å oppleve det ekte tempel livet, ettersom vi skulle sove der, på Daimyoo-In tempel.

Daimyoo - In Temple
Her skulle vi sove på twin tatiami mats. Men i motsetning til templet vi sov på tidligere så var det to og tre som delte rom istedenfor 9 stykker. Her havnet jeg med min stort sett faste romkamerat på turen, Samantha, hyggelig. Her var det de tynneste madrassene vi hadde sovet på hittil på turen, det var også et "onsen" inne i templet, hvor man kunne dusje og bade om man ønsket dette. Var et eget for menn og et eget for kvinner, samme med toalett. Du kan finne hvor dette er ved å søke på DAMYOOIN TEMPLE 

Okunoin Kirkegård: 

Den største kirkegården i Japan med trær som er over 500 år gamle. Her finnes det også templer og helligdommer.

Okunoin (奥の院) er stedet for mausoleet til Kobo Daishi (også kjent som Kukai), grunnleggeren av Shingon-buddhismen og en av de mest ærede personene i Japans religiøse historie. I stedet for å ha dødd, antas Kobo Daishi å hvile i evig meditasjon mens han venter på Miroku Nyorai (Maihreya), Fremtidens Buddha, og gir lindring til de som ber om frelse i mellomtiden. Okunoin er et av de helligste stedene i Japan og et populært pilegrimsmål. 

Ichinohashi-broen (første bro) markerer den tradisjonelle inngangen til Okunoin, og besøkende bør bøye seg for å vise respekt for Kobo Daishi før de krysser den. Over broen starter Okunoins kirkegård, den største i Japan, med over 200 000 gravsteiner langs den nesten to kilometer lange tilnærmingen til Kobo Daishis mausoleum. Mange mennesker, inkludert fremtredende munker og føydale herrer, har ønsket å være nær Kobo Daishi i døden for å motta frelse gjennom århundrene.  Les mer om dette her: https://www.japan-guide.com/e/e4901.html 

Så dro vi tilbake til templet.


Munkene laget vegetarisk middag til oss som bestod av de fem smakene, umami, surt, søtt, salt, og bittert. Det var ganske spesielt,  og spennende og se og smake. Den retten som ser ut som deilig  karamellpudding, er tofu i soya saus, ikke så godt men det var spennende å få smake den maten munkene i templet faktisk spiser. Dere kan se maten på bildene under her. Jeg smakte på alt, men det falt ikke helt i smak for meg, men melonen var kjempe god. Det er lite frukt til salgs i Japan, så var vel derfor den smakte ekstra godt. Er kresen, hehe. Veldig spennende at man kan lage mat ved å bruke alle fem smakssansene. De to brettene du ser under, er en eller to brett per person, så det var mye mat og grønn te til drikke. Det var også friterte grønnsaker. Inne i den grønne plantebladet kunne man åpne og spise noe gummiaktig, det smakte helt greit. På risen var det pulver som smakte som te pulver sånn man har inne i poseteen. Unikt og spesielt, ingen av bollene smakte slik de så ut. Enten smakte det veldig søtt, veldig bittert, osv alle smakssansene var veldig forsterket. Du kan bla igjennom bildene under her.

Alt i alt en slitsom men fin dag, da vi måtte ta en del transportmidler sammen med all bagasjen vår. Her lønte det seg å ha lett bagasje, ja det var tungt men gikk fint. Vi fikk vite hvordan munkene spiste, sov og ba. Vi fikk se hvordan et onsen kunne se ut, vi fikk se kirkegården, med templer og alt som hørte med. Vi fikk også se og mate rådyr i Nara Park. Vi har rådyr hjemme i Norge også som har vært i hagen vår, men disse rådyrene i Japan var tamme og var morsomt og spennende og se at de bukket før de tok imot maten. Så alt i alt en slitsom, bra, men lærerik dag.